Tast d'Olis Joves del Bruc 2020

Dijous, 5 de març de 2020 a les 10:00

El passat dissabte 29 de febrer es va dur a terme el 5è Tast d'Olis Joves del Bruc, a la Biblioteca Municipal i a càrrec d'Arnau Amorós. Va ser una gran jornada i amb molt d'èxit de participació, on es va poder degustar els olis joves i dels productors del Bruc.

L'Anna Pigarda del blog Retalls de Cuina en va escriure un article molt encertat i definidor:

El Bruc és una població situada a la comarca de l'Anoia, al peu de la muntanya de Montserrat. Ha estat històricament una població agrícola, sent un dels seus productes més coneguts, l'oli d'oliva. Actualment disposa d'unes 170 hectàrees productives d'oliveres d’unes varietats poc comunes, tradicionals a la zona: la Vera i la Palomar, encara que també es conrea la varietat Arberquina, la més productiva de totes. No obstant, és molt important que les varietats tradicionals, encara que menys productives, es mantinguin perquè contribueixen a incrementar la biodiversitat i també a la sostenibilitat del sistema agrícola.

Segons els estudis moleculars realitzats per l'IRTA, la varietat de Vera que es conrea al Baix Llobregat i l'Anoia no és la mateixa que es conrea a les comarques vallesanes; per aquesta raó s'ha acordat nomenar Vera del Montserratí a la varietat conreada a l'Anoia i al Baix Llobregat i Vera del Vallès a la conreada al Vallès Oriental i Occidental.

Les dues varietats tradicionals que es conreen al peudemont del Bruc són molt diferent entre elles. Els olis monovarietals elaborats amb la varietat Palomar són més aviat dolços en boca, poc picants i amb aromes de fruites madures i verdes. A més són olis de curta vida útil perquè tenen un elevat nivell d'àcids grassos polinsaturats i un baix contingut en polifenols.

En canvi els olis monovarietals de Vera del Montserratí son més amargs, picants i astringents en boca, encara que amb un punt de dolçor, i amb aromes a fonoll i fruits secs. Tenen un alt contingut en polifenols, que el protegeixen de l'oxidació, i per tant tenen una vida útil més llarga. De fet, la varietat Vera és de les varietats que té més alt contingut en polifenols, juntament amb la Becaruda i la Menya.

Al Tast d'Olis hem pogut degustar els olis de diferents productors del Bruc, com Cal Mestre Xic, Montbruc i Can Pujolet, tots ells membres de l'Associació de Pagesos del Peudemont de Montserrat. Aquesta associació aplega a més de 15 productors del Bruc, disseminats pel territori en petites i grans explotacions, dedicats a l'agricultura de secà i a la ramaderia principalment. A l'associació podeu trobar productors d'oli, horta, vins i caves, pollastres del Penedès, carn de vedella i safrà. Amb aquesta plataforma l'associació vol promocionar el producte de proximitat amb origen al Parc Natural de Montserrat, donar a conèixer els productors que treballen al territori i potenciar la venda directe del productor al consumidor, sense intermediaris, per aconseguir un preu més just per a les dues parts.

Si feu una visita al Bruc, a banda de gaudir del seu patrimoni natural i arquitectònic, també podreu comprar alguns dels productes elaborats pels membres de l'associació a la botiga de Ca la Montserrat.

 

 

Darrera actualització: 05.03.2020 | 10:22