Inauguració de la reforma del Casal Familiar del Bruc amb la presentació del nom de les sales

Dimarts, 18 de maig de 2021

Després de l’ajornament de més d’un any per la COVID-19, el passat mes de maig es va celebrar la inauguració de la reforma de la planta baixa del Casal Familiar amb la presentació del nom de les sales 

El Casal Familiar ja té una placa amb el nom de cada sala i espai de l’edifici. Aquestes plaques inclouen una breu ressenya de la vida de les bruquetanes i bruquetans a qui es fa un petit homenatge per la seva vinculació amb el Casal i la vida cultural del poble.

L’elecció de cada un dels noms va ser el resultat d’un procés de participació ciutadana. El Casal Familiar ha acollit part de la vida cultural i social del Bruc durant set dècades i amb aquesta reforma es vol garantir que continuï sent el centre de la vida cultural del poble.

La presentació va anar a càrrec de Bàrbara Ortuño Escriu, l’alcaldessa del Bruc, que va agrair l’assistència dels familiars de les persones homenatjades. L’alcaldessa va recordar que el Casal Familiar és el resultat de la visió i del treball comunitari dels veïns i veïnes, al mateix temps que espera que el Casal Familiar sigui un bon exemple del dinamisme de la vida cultural del Bruc liderat per les entitats i els col·lectius del poble. També agrair a en Josep Alemany la cessió de la maqueta del Casal del 1963, feta segons els plànols originals de l’edifici i a totes aquelles persones que havien enviat fotos i algun record del Casal. L’acte va acabar a un pica-pica del Bar Granada.

Una mica d’història del Casal Familiar

El Casal Familiar és una gran història de la vida comunitària del Bruc. Aquest edifici emblemàtic va ser dissenyat i construït a mitjans dels anys 60, gràcies a la il·lusió, la visió i la feina desinteressada d’aquelles persones que van creure que era necessari tenir un espai social a on poder trobar-se i gaudir de la cultura.

D’aquell esperit i de la col·laboració amb Bisbat de Sant Feliu, que va cedir l’ús del sòl, en va néixer aquest edifici que tant ha significat per als bruquetans i bruquetanes de diverses generacions. Pels balls de festa major, per les festes de carnestoltes, pel teatre, pel cinema, per la primera biblioteca i per les hores de domino, carajillo i converses de bar. Un edifici que ha acollit les activitats de diverses generacions.

La reforma del Casal Familiar va ser una de les inversions públiques més importants de la darrera legislatura, amb el finançament principal del Pla de Meses de la Diputació de Barcelona. L’objectiu de la reforma va ser revertir l’estat de degradació d’alguns espais i crear-ne de nous per atendre noves necessitats. Amb fons addicionals, també es va millorar el pati de butaques del teatre.

Uns noms carregats d’anècdotes i de records

El teatre, que ha acollit les obres de teatre del grup Per què no teatre?, els concerts de MusicalBruc, les estrenes de la companyia de dansa Pandora, Ses Majestats els Reis Mags i que ha de seguir acollint les mostres de talent local i de tot aquell que ens visiti, porta el nom de Mateu Claramunt Vilaseca (1922-2000), un dels fundadors del Casal i amant del teatre i del cinema.

En Faustino (1929-2008) i la Mercè (1930-2017) donen nom al bar del Casal. Aquesta parella van oferir el servei de bar del Casal Familiar durant els deu primers anys d’existència de l’edifici del 1966. Com moltes persones de la seva generació, la seva vida girava al voltant de la feina, i el bar del Casal estava obert de dilluns a diumenge. Aquest va ser el centre del lleure i la vida social de moltes persones del Bruc d’aquella època. Durant la presentació de les sales, en Pere Ollé, el seu fill, va fer un emotiu recordatori dels seus pares tot parlant de les seves memòries d’infantesa vinculada amb el bar del Casal.
La sala dels Germans Susagna (Miquel i Joan Susagna, 1929-2007) s’ha convertit en la sala polivalent més utilitzada del Casal Familiar, on es fan moltes activitats diferents, com són les esportives, ball, obres de teatre per als infants i presentacions i xerrades entre altres actes diversos. El bessons Susagna no només van participar en la construcció del Casal Familiar com a manobres, si no que van ser uns grans aficionats del teatre del Bruc a on participaven activament en les totes les obres que es feien.

Just al costat de l’escenari, hi ha un taller de manualitats que porta el nom de Jesús Ribera (1942-1965), un jove artista del Bruc de Dalt que tenia gran projecció com a escultor i ceramista, però que va morir molt jove d’un accident. En Jesús encara és recordat per la seva sensibilitat cap a la natura i la seva capacitat d’observació de l’entorn.

A la mateixa planta baixa, hi ha el nou rocòdrom de l’associació d’escaladors Casal Rock, que porta el nom de Maria Antònia Simó (1915-2007), que tot i que no és bruquetana, va ser escollida per donar nom a la sala d’escalada per ser una de les pioneres de l’alpinisme i l’escalada a Catalunya i pel seu vincle amb Montserrat.

I en darrer lloc, es va posar nom a una sala que actualment representa les noves generacions del Bruc perquè acull les activitats del Punt Jove del Bruc i les del nou CAU El Timbal, que va néixer l’any passat. Aquesta sala també acull el Club d’Escacs Peons del Bruc. Aquesta sala se li ha donat el nom de la Natàlia Solà i Sunyer (1898-1994), una mestra impulsora de la biblioteca del Bruc.

Esperem que tothom es faci seu aquestes sales i que, utilitzant el seu nom, recordar a les persones que hi van posar temps i il·lusió per fer del projecte del Casal Familiar, una realitat viva.
 

Darrera actualització: 5.10.2021 | 13:13