Selecciona l'idioma per escoltar l'audioguia:
El nucli antic del Bruc forma una estructura d'un sol carrer i una plaça. El seu origen està relacionant amb el camí o via d'origen medieval que comunicava Barcelona i la Catalunya interior. Des de Collbató, arribava al Bruc i baixava per la llera del torrent de l'illa, passava pel costat de l'església i seguia cap a la Guàrdia. És un carrer estret fins al pas cobert sota Can Domènec, on s'eixampla i forma la plaça.
Va ser empedrat l'any 1973 i s'ha mantingut en bona part l'estructura volumètrica de les cases. El tram del carrer des de l'església fins a la plaça avui encara forma un conjunt de cases caracteritzat per tenir els portals amb arc de mig punt de maons i els brancals de pedra.
A la plaça, destaquem les cases Can Camps, d'origen medieval i Cal Rafael, reedificada al segle XIX. L'actual carrer, que des de la plaça segueix cap al carrer del Bruc del Mig, es va explanar durant els any 20, quan es va fer la construcció del Pont de al Parròquia. Fins aleshores només hi havia el carrer que segueix en direcció nord cap al següent tram de carrer de la Parròquia i a ponent, un petit camí que conduïa a la font de la Mare de Déu.
El nucli del carrer de la Parròquia des de l'església fins a la plaça va ser el primer nucli medieval del Bruc. Es va formar a l'entorn del temple romànic edificat al segle XI i comprenia el Castell de Bruc.
Can Camps o Cal Porquer és un mas situat a l'entorn de l'actual plaça. Es tracta d'un conjunt de diverses edificacions, la principal orientada al sud, que ocupa una de les façanes principals. Està composta per un cos principal que correspon a una primera edificació amb tipologia de masia amb planta pis i golfes. Té una porta adovellada amb brancals de pedra i a l'interior es conserva l'escala original amb graons de pedra.