El Timbaler del Bruc

Selecciona l'idioma per escoltar l'audioguia:

icona de la bandera catalana
Català

Castellano

English

El monument és obra de Frederic Marés, un notable escultor format a la Llotja de Barcelona i al taller d'Eusebi Arnau. Amb estudis a París, Roma, Florència i Brussel·les es va convertir en un dels mes destacat conreadors de l'estatuària monumental a Catalunya i, en general, a l'Estat espanyol.

L'escultura representa la mítica figura del Timbaler del Bruc. Observem la vestimenta tradicional catalana, amb polaines militars, un tambor situat al costat esquerre, que el personatge colpeja amb un parell de baquetes i un trabuc d'època penjat a l'esquena. El monument està tallat  amb pedra extreta de les pedreres de Sant Vicenç de Castellet.  La seva alçada és de 4,80 metres.

Quina és la història del Monument?

En el decurs de l'últim terç del segle XIX i el primer del XX, diversos van ser els intents d'alçar un monument, al Bruc,  que recordés les Batalles del Bruc de 1808, però els esdeveniments de l'època i la manca de recursos econòmics ho van fer impossible. Finalitzada la Guerra Civil (1936-1939), el Governador Civil de la Província de Barcelona, el qui va ser coronel de l'exèrcit vencedor, Felipe Acedo Colunga, a fi de guanyar-se les simpaties dels catalans, va recollir aquella vella idea i va demanar a l'escultor Marés que desenvolupes el projecte d'un majestuós monument per col·locar-lo als afores del nucli urbà del Bruc.

Destinat a ser inaugurat pel “Caudillo” en una propera visita a Catalunya, el Governador va donar pressa a l'artista, però quan va arribar el moment, aquest únicament tenia enllestida una figura de guix, de grans dimensions, que representava el jove Isidre Lluçà Casanoves, fill de Santpedor, qui amb el seu timbal va ajudar, el 6 de juny de 1808, a derrotar l'invasor napoleònic. La inauguració, amb el conjunt escultor aixecat al lloc que avui ocupen les escoles municipals, va tenir lloc el 6 de juny de 1952. El 10 de juliol de 1954, es va substituir l'escultura de guix per la que ara veiem. El 1960 el monument es va traslladar a l'emplaçament actual i definitiu.

Còpies de diverses mides del Timbaler les podem trobar a la seu del Museu Marés (Barcelona), al Castell de Montjuic de Barcelona, al carrer Corint de Barcelona, al Museo del Ejército (Toledo), davant de la Capitania de Melilla i en altres punts de Catalunya; totes en record d'uns fets històrics que van marcar una època.

Darrera actualització: 16.10.2019 | 12:21
Darrera actualització: 16.10.2019 | 12:21