Selecciona l'idioma per escoltar l'audioguia:
Ens trobem davant el safareig i la capelleta de la Mare de Déu de la Font. És un lloc amb història. Des de sempre, el Bruc ha celebrat la festa de la Mare de Déu de la Font l'últim diumenge de maig. El safareig era un equipament molt important per al poble, on les dones venien a netejar la bugada, a fer vida social i a collir aigua per al consum.
Antigament el conjunt estava organitzat per la Germandat de la Mare de Déu de la Font. La Germandat era un col·lectiu de pagesos que vetllava perquè els socis tinguessin una mena de seguretat social. El pagesos pagaven una quota cada mes. Això garantia que si un pagès, cap de família, emmalaltia, els altres socis anessin a treballar les terres perquè no perdés la collita. Si passaven més de 25 dies, el pagès cobrava cada dia 2 pessetes i 50 cèntims fins que es recuperava o moria.
En aquella època, els pagesos eren molt devots. Cada any, una família s'encarregava que la capelleta de la Mare de Déu estigues neta. A la capelleta hi ha una rèplica de la imatge de la verge del Roser, datada del segle XVIII.
Es deia que l'aigua de la font era una aigua molt bona que tenia el do de guarir el mal d'estómac. Els nens i les nenes, en sortir d'escola carregats amb càntirs,anaven a la font mentre les dones baixaven al safareig a fer-hi la bugada. El safareig tenia diversos compartiments: un per ensabonar i l'altre per aclarir la roba. També hi havia un safareig petit per rentar la roba dels malalts.
El safareig i la font eren utilitzats pels veïns del carrer de la Parròquia i del Bruc de Baix fins que es va canalitzar aigua potable a les cases, cap a mitjans de l'any 1972.
Durant molts anys, es va mantenir la tradició de fer una processó del poble fins a la capelleta, acompanyada d'una missa i un ball. Durant un temps va desaparèixer, però l'any 1998 es va recuperar la festa. Recentment també s'ha recuperat l'antic camí que es feia servir abans de la construcció del pont i que comunicava el poble amb aquest indret.