Un ramat de cabres fa la neteja de la franja perimetral pública de la urbanització del Bruc Residencial
Dilluns, 7 de setembre de 2020
Des d'aquest dilluns, un ramat de més de 100 cabres pastura la franja perimetral oest de la urbanització del Bruc Residencial. Aquest ramat de cabres forma part del nou projecte ramader del peudemont de Montserrat que inclou Collbató i El Bruc, un projecte de silvopastura que dóna continuïtat al projecte europeu LIFE Montserrat (2014-2019) en la vessant sud del Parc Natural
Després de les tasques de neteja i tala d'arbres del perímetre de la urbanització de Bruc Residencial de la darrera tardor i hivern, realitzades per la brigada forestal del Patronat de la Muntanya de Montserrat, l'Ajuntament del Bruc ha iniciat una neteja del sotabosc d'aquesta franja amb el ramat de cabres de 7 Pastors.
Com ha demostrat el projecte de biodiversitat LIFE Montserrat, la combinació dels treballs forestals mecànics, la pastura d'herbívors adaptats a l'entorn i el manteniment dels conreus que trenquen la continuïtat dels boscos secundaris de pi blanc de la zona, és la millor garantia per reduir el risc d'incendis i, encara més important, de garantir la capacitat d'extinció en cas de produir-se un incendi forestal.
El ramat de cabres que aquest mes pasturarà la franja de la urbanització pertany al nou projecte ramader en extensiu del peudemont de Montserrat, entre Collbató i El Bruc. Aquest projecte incorpora ramats de cabres payolla adquirits amb finançament del LIFE Montserrat i concentra la seva actuació en l'espai de camps d'oliveres i boscos de pi blanc i alzines que actualment caracteritzen el mosaic del peudemenont de Montserrat, així com en els entorns perifèrics dels nuclis urbans.
El ramat de cabres estaran pasturant aquesta zona a les tardes i l'objectiu és que les 130 cabres netegin el sotabosc de les quatre hectàrees de la franja superior, per facilitar una posteriors desbrossada mecànica dels arbustos d'aquesta part de la franja del torrent. Que les cabres són unes excel·lents desbrossadores del sotabosc no ens en queda cap dubte, i, a la tarda del primer dia de pastura ja es veien zones més aclarides.
Què és el projecte ramader del peudemont de Montserrat?
El projecte LIFE Montserrat, coordinat des de la Diputació de Barcelona i amb la participació com a socis del DARPA, el Patronat de la Muntanya de Montserrat i la Fundació Catalunya La Pedrera entre d’altres, ha treballat intensament per posar bestiar en extensiu en àrees agroforestals de l’entorn del massís del montserratí, amb l’objectiu de mantenir espais oberts i controlar l’acumulació de combustible, contribuint així a la prevenció de grans incendis forestals i a la gestió dels hàbitats, durant el període 2014-2019.
Un cop acabat aquest projecte, algunes de les entitats que hi van participar segueixen treballant per donar continuïtat a les línies engegades, impulsant nous projectes ramaders en extensiu en zones que no van poder ser ateses durant l’etapa del LIFE Montserrat.
És el cas del peudemont de Montserrat, en el sector entre El Bruc i Collbató. Aquesta àrea, de transició i connexió entre l’àmbit estrictament forestal (Parc Natural) i l’àmbit eminentment urbà (nuclis de població i urbanitzacions), preserva una estructura de paisatge amb un grau significatiu de mosaïcitat i resulta estratègica per evitar la propagació d’eventuals incendis tant cap a la muntanya com cap a l’entorn urbà.
Per això aquest nou projecte ramader compta amb el recolzament de la Fundació Catalunya La Pedrera i amb l’interès dels Ajuntaments de Collbató i El Bruc i del Patronat de la Muntanya de Montserrat, amb l’objectiu de consolidar la pastura efectiva en un ampli sector del peudemont de Montserrat, que anirà des dels Plans de la vinya Nova fins a Can Maçana.